Kuchnia francuska - czyli jaka?

Dodane: 19-03-2014 11:09
Kuchnia francuska - czyli jaka? Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi ją znać. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych technik gotowania, łączenia składników, sposobu serwowania dań, jest matką wielu różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej. Blog z przepisami Kuchnia...Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi ją znać. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych technik gotowania, łączenia składników, sposobu serwowania dań, jest matką wielu różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej. Blog z przepisami

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Potrawy mogą być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Ale jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora liczba dań duszonych, na bazie wina.

Jest także zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Raptem parę składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. Na ten temat napisali także na Blog z przepisami W temacie Blog z przepisami warto poczytać również pozostałe informacje. Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj Blog z przepisami - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania. Jeśli mowa o Blog z przepisami to wspomnę też o innych źródłach.

© 2019 http://barcwarszawa.com.pl/